Tråden om #70 Marcus Davidsson

Marcus Davidsson har en och en halv säsong bakom sig i Växjö Lakers, men avslutade förra säsongen i Södertälje SK. Marcus är noterad för 180 SHL-matcher och 3 landskamper med Tre Kronor.

Född: 981118, Tyresö
Moderklubb: Tyresö HK
Position: Forward
Skjuter: Vänster
Längd/vikt: 184 cm / 87 kg

Såhär sa Växjös sportchef efter att ha värvat Davidsson ifjol :

Marcus Davidsson lämnar Djurgården för Växjö
Växjös sportchef Henrik Evertsson:

– Marcus Davidsson är en av SHL:s mest spännande centrar. Han har i två säsonger varit en tongivande spelare i Djurgården Hockey, stundtals även med spel i landslaget.

Kontraktet är skrivet över två år

Vad hände egentligen i Lakers med Marcus? Var det skador som ställde till det?

Marcus jämfördes i scoutrapporterna med Alexander Steen och Carl Hagelin. Explosiv och med snabb acceleration. En hårt arbetande spelare med aggressiv spelstil som gillar att stressa motståndarna till misstag. Dessutom något av en specialist på att döda utvisningar.

Bröderna Davidsson har växt på mig en del senaste tiden, framförallt Marcus. Kanske för att jag förväntade mig minst av honom inför säsongen. Jag vill ha med båda brorsorna upp, tror ärligt att de skulle producera nästan lika bra i SHL igen. Perfa 3 kedja, hem med Svampen sedan och sätt honom med dessa.

Marcus Davidsson misslyckades i Växjö. Han kan se tillbaka på 1,5 säsong i hockeyallsvenskan med mediokert resultat. Jonathan har varit marginellt bättre, men långt från en poängsspelare, trots alla chanser de fått både sett till istid och PP.

Skulle HV gå upp är bröderna enkom aktuella om de är villiga att spela i en fjärdekedja. Kanske med Lindbäck? Frågan är om de är intresserade av det.

Han har också haft två bra säsonger i DIF i SHL, bra men kort tid i SSK och fullt godkänd i HV enligt mig. Runt 0,5 per match. Han har haft fler bra säsonger än dåliga. Men det beror väl på utifrån vilken roll man ser honom som, flest poäng har inte kommit i PP med mera utan just i typ en tredjeline och det är så jag ser honom. Utifrån hans roll tycker jag han är bra. Copy paste mitt resonemang för Jonathan. Jag tror de hade kunnat axla en tredjelina även i SHL.

Tror man ska tänka så här när man lirar i allsvenskan. Tycker du att en spelare är säg 100 procent bra. Ta bort 25-30 procent och du har spelarens nivå i SHL.

Just nu tycker jag Davidssonbröderna håller en nivå på typ 60-70 procent i allsvenskan. Dra bort de där procenten jag snackar om så ligger de kanske på 30-40 procent i SHL, vilket absolut inte håller om man vill vara ett lag att räkna med.

Sen finns det ju så klart spelare som kan ta steget direkt från allsvenskan till SHL (som Karlqvist i Oskarshamn). Men min poäng är att man måste vara extremt restriktiv med vilka spelare man faktiskt behåller när man tar steget upp. Jag skulle säga att spelare som Vesel och Foppa är långt från givna att få samma ledande roll i ett SHL-lag som de har nu i allsvenskan. Om de är frågetecken ska bröderna Davidsson vara frågetecken de med.

Marcus har gått riktigt bra de senaste 15 matcherna. Nästan alla poängen har kommit andra halvan av säsongen. Jonathan har försvunnit helt på senare tid.

Ja han försvann helt iom skadan…

Menar förstås innan skadan.
Säsongens 15 första matcher gjorde han 6+4 = 10 poäng.
De senaste 10 matcherna innan skadan 1+1 = 2 poäng.

Marcus är inte en dålig HA-spelare. Men han är absolut ingen toppspelare på den här nivån. Davidsson behöver lira i en tredjekedja utan press. Tycker det blir extra märkbart nu när ha lirar med Powell och Forsberg. Visst gör han ett bra jobb, men han försvinner och presterar sämre i takt med att förtroendet från tränarna ökar.

När Jonathan är frisk hoppas jag bröderna återförenas i en jobbig tredjekedja där de får göra sin grej, utan press.