Tråden om: Kinnarps Arena!

Vi har nu under en lång tid använt oss av dessa handklappor. Tycker det är dags att utvärdera och se vad de flesta helst vill ha.

Klapporna som ersatte det klassiska matchprogrammet infördes väl i syfte att både höja stämmningen samt nå ut med reklam och matchinfo på ett billigt sett.

Har de lyckats med detta?

Visst, ljudnivån i form av decibel är nog högre, men stämning? nja, det är nog en smaksak.
Inte nog med att de låter jobbigt det är också väldigt ansträngande för personer med dålig hörsel som använder hörapparat.
De har en förmåga att även dränka sången ifrån klacken. Genom tvrutan låter det också väldigt illa.
Det ser också väldigt muppigt ut.
En annan nackdel är att när de väl är vikta är de svåra att använda i informationsyfte.

Visst är det bekvämare att sitta och slå en klappa mot ben, men visst är vi fortfarande kapabla att använda händerna?

Vädra gärna din åsikt. Är det dags att starta en namninsamling för att få bort dessa?

Mod får gärna lägga hit en poll om det finns möjlighet till det

Jag förordar händerna som “klappredskap”

Bort med dom. Det låter så fult och har inget med läktarkultur att göra.

Bort.

I en arena med bra publik ska de inte behövas, plus att det ser en smula (ursäkta uttrycket) efterblivet ut. Dock är inte elitserieklubbarna intresserade av saker som “läktarkultur”.

Håller med dekman, med en bra sittplatspublik behövs dom inte. Men hur bra är vår sittplats utan klappor?
Förmodligen mycket sämre än med tyvärr, därför är jag väldigt tveksam till vilket som är bäst.
Men i grunden är jag klart emot!

Det är klart att barn uppskattar dessa “klappor” men jag gillar dom inte!
Det blir ett mycket bättre/starkare ljud när man klappar med händerna istället för “klapporna”.

Jag är generellt sett emot klapporna. Men jag tycker det var en fin idé.
Däremot så ser jag det som ett nödvändigt ont. Jag ser hellre att 6000 personer klappar med “klapporna” än att 3000 klappar med händerna under en match. Är en klappa vad som krävs för att sittplats ska klappa med i matchen så fine, då får det väl bli så då. Det behöver däremot inte betyda att det inte finns bättre lösningar på problemet. Spånar man vidare på idén kan man säkert komma fram till en lösning som båder låter och ser bra ut.

Sen tycker jag flera argument mot “klapporna” är väldigt dåliga. För att Citera trådskaparen Jonlord:

Varför blir stämningen sämre med klapporna. Högre decibel brukar innebära högre stämning, iaf så länge det klappas i takt, vilket det gör. Som jag sa tidigare så tycker jag stämningen blir bättre om 6000 är med och klappar än om 3000 är med. Framför allt eftersom det låter mer och fler blir delaktiga i stämningen.

Till skillnad mot vanligt klappande med händerna menar du? Ser inte hur den ena skulle vara jobbigare än den andra för en person med hörapparat?

Eftersom dom låter så mycket menar du? Skulle inte klappande med händerna göra det med om alla var med och klappade?

En stor nackdel som jag tycker klapporna för med sig är att det blir väldigt svårt att hänga med i takten från klacken i vissa sånger där det inte är vanlig “4-takt” som gäller. Man kan inte slå snabbt med dom.

Jag har aldrig gillat det här med klapporna! Känns som en skallra man sätter i händerna på småbarn. :unamused: Jag tycker man ska använda de verktyg man redan har…nämligen händerna… när man eldar på sitt lag. Att som många lite förstrött sitta och slå sig på benet ser oengagerat ut. För att inte tala om alla som förlöjligar publiken i Kinnarp som måste använda detta redskap. :blush: Saknar den tid när det alltid var ett jäkla drag på hemmamatcherna , och vi var kända för den alltid lika goda stämningen i arenan. När man gick hem hade man både ont i händerna och var hes. Låt oss alla ge vårt älskade HV71 den inramningen igen…utan klappor.

Jag tycker att klapprorna gör sittplatspubliken mer engagerad, Som någon skrev innan så känns det som fler hänger på med klapprorna än när man bara använde händerna. Sen blir det lite mer liv och rörelse på läktarna när alla vevar i takt.

De behövs nog knappast på ståplats. Men på sittplats fyller de en funktion. Så tills någon kommer med något bättre tycker jag de skall vara kvar.

Jag måste säga att jag är riktigt imponerad av HVs marknadsavdelning som år efter år lyckas sälja så otroligt mycket biljetter.
Hittills i år ligger vi på 96,5% arenabeläggning, tvåan Växjö ser vi först på 87,6%.

Tidigare år har sett ut följande för hela säsongen:
06/07: 99,3%
07/08: 99,8%
08/09: 99,4%
09/10: 99,3%
10/11: 97,9%

Det här är helt makalöst bra siffror. Jag vet till och med att nåt år (måste varit 07/08) som vi var 3e bästa sportklubben i hela Europa vad det gäller arenabeläggning, bara två engelska fotbollslag hade bättre om jag minns rätt.

Ska man se något negativt i det hela så ser vi en tydlig negativ trend, men det måste såklart vara makalöst svårt att hålla så här högt publiksnitt under en så här lång period.

Kollar man på våra konkurrenter så ser det rätt mörkt ut rakt igenom. Alla lag utom Luleå och Skellefteå har en tydlig negativ trend där man förlorat 10% eller mer (i vissa fall betydligt mer) de senaste 5 åren.

Se på Frölunda t.ex. som 07/08 hade en beläggning på 96,9% har idag en beläggning på 68,2% (Förra säsongen 77,9%). Man har alltså förlorat runt 20% publik på bara några få år i en stadigt nedåtgående kurva mot botten av elitserien.

HV71 är förövrigt det enda lag utom just Frölunda som ens legat på 95% eller mer, och det har man alltså gjort sedan -06, minst! Väldigt bra jobbat av HV.

Förvånande att så många ser positivt på klapporna.

Hennings motfrågor ser jag inget värde i att besvara.

Hmm ofta är det inte så svårt att dränka klackens sång. Igår sjöng ett tjugotal personer om hur dålig klack FBK hade… Hörde inte riktigt. Dahléns andetag blandade sig med ljudet. Klackens ramsor är ibland kontraproduktiva, tyvärr.

Jag gillar inte klapporna. Använder den till den vedervärdiga introlåten, därefter är bara händerna värdiga nog att klappa under match (klappade sönder händerna under kvarten i fjol för övrigt). Ett stort plus med klapporna är att man kan lägga sin jacka på den under vinterhalvåret. I den bästa av världar klappar alla i publiken händerna. Borde vara lika självklart som att man ska sjunga på stå…
Jag är inte så säker på att klapporna ger så mkt fler klapprande åskådare. Jag har typ 5 personer som roterar på platsen jämte, alla viker ihop klappan, men använder den inte. Gubben/tanten/grabben bakom mig viftar alltid med skiten i håret på mig dessutom. Den ger ett skärande ljud i örat… Särskilt när någon klappar heeelt ur talt eller heelt ensam. Nu när jag radar upp allt… Bort med den :slight_smile:

Efter två kvartsfinalförluster är det inte så konstigt heller. Allt gott.

Jo, det där med mo***n som inte fattar utan nästan slår en i huvudet med klapporna är en sjukt irriterande sak som jag inte ens tänkte på. På första hemmamatchen för i år var det en brunnäsare bakom som inte verkade ha alla hästar i stallet som typ viftade hela tiden med den i håret på mig.

Man får ju även se på att biljetterna blir dyrare och dyrare… ifjol lär det väl ha varit dyrare än åren innan, och i år är det än dyrare…?
Så, trots två kvartfinaltorskar så kanske den fallande procenten kommer av mer ekonomiska orsaker, samtidigt som procenten är tillräckligt hög för att Hv71 ändå ska tjäna mer kronor på biljetterna än tidigare. Så, att se till procenten så är det pyttelite tråkigare, men att se till den ekonomiska vinsten så är det fortfarande rätt kul :slight_smile:

Som supporter, förutom de sportsliga framgångarna, så känner jag mig fruktansvärt stolt över att slippa se tvåtusen tomma stolar på hemmamatcherna. När exempelvis Luleå Hockey har runt 4200 åskådare, trots det fina tabelläget senaste åren… trots den stigande hajpen runt föreningen… trots total avsaknad av publikkonkurrens… så känner man sig fruktansvärt stolt som HV71supporter

fast ja… när det gäller det så måste jag ju säga att det har hänt mer än en gång att man fått en flaggpinne i huvudet när man stått i klacken… och det där med att hålla takten stämmer väl ibland in där oxå eller? så det kanske kan vara så att dina så kallade “mo***n” finns i hela arenan :wink:

Sittplats har i flera år uppvisat sitt handikapp genom sin extrema passivitet. Då tar jag hellre klapporna före den stora tystnad som rådde tidigare. Att högre decibel inte skapar bättre stämning är skitsnack, klart som attans att stämningen drivs upp av högre ljudvolym. Stundtals är högt ljud hela stämningen.

Men ett av problemen är definitivt att man kan störa/störas av klappror i huvudhöjd. Men lösningen är väldigt enkelt, tala om det för personen som stör dig. Det gjorde en herre sist, väldigt vänligt, att jag viftade för nära hans skalle. Jag bad om ursäkt och klappade lite högre upp.
Svårare än så behöver det inte vara.

Bra fakta Henning.
Vore intressant att veta arenabeläggningen hos övriga ES lag samt
biljett priserna både på sitt och ståplats.

Alla lag:

1 HV71 96,5 %
2 Växjö 87,6 %
3 Luleå 82,7 %
4 MODO 82,4 %
5 Skellefteå 81,3 %
6 Rögle 77,9 %
7 Timrå 72,5 %
8 Linköping 70,2 %
9 Färjestad 68,7 %
10 Frölunda 68,2 %
11 Brynäs 66,4 %
12 AIK 53,3 %

Priser:
Växjö - Ståplats 160, Sittplats 245 - 425
Luleå - Ståplats 80, Sittplats 125 -330
Modo - Ståplats 140, Sittplats 150 - 300
SAIK - Ståplats 130, Sittplats 130 (skymd sikt) - 295
Rögle - Ståplats 100, Sittplats 195 - 295
Timrå - Ståplats 120, Sittplats 180 - 255
LHC - ståplats 145, Sittplats 215 - 330
FBK - Ståplats 120, Sittplats 215 - 300
FHC - Ståplats 100, Sittplats 120 (rad 0-1) - 375
Brynäs - Ståplats 150, Sittplats 160 - 350
AIK - Ståplats 170, Sittplats 215 - 320

HV71 - Ståplats 145, Sittplats 175 (familjeläktare) - 400

Dessa priser är ungefärliga då i stort sett alla klubbar har lite olika prisklasser beroende på motstånd. Det kan skilja några tior upp eller ner beroende på vilken match.

Värt att notera att de fem sämsta är de med störst arenor, det är de lagen som har arenor som tar över 8000. Med facit i hand kan man säga att Brynäs, LHC och FBK verkligen överdimensionerade sina arenor när man byggde för ca 8500 personer. Jag anar ett visst övermod/hybris från deras sida. Att man ville skryta om att ha stora arenor…

Men hur kul är det att ha en stor arena om 30% av platserna är tomma? Tycker HV gjort helt rätt som suttit lugna i båten när det gäller utbyggnad av KA. Även om det känns illa att Karlstad och Gävle har större arenor än Jönköping så verkar det vara ett klokt val.

HV har istället satsat på att ha i stort sett fullsatt samtidigt som man satsat pengarna på Europas bästa tränings- och utvecklingsmiljö.