Tråden om: Statistik!

Det drogs ju igång statistik i en annan tråd där det egentligen inte hör hemma.
Men det som är intressant om vi benar ur statistiken lite är följande till dags dato:

Mest antal poäng både Elitserien och slutspel inräknat:

1.)Jörgen Jönsson, 281 mål 378 assists 659 total poäng
2.)Johan Davidsson, 202 mål 449 assists 651 total poäng
3.) Fredrik Bremberg, 228 mål 395 assists 623 total poäng

Mest antal poäng enbart Elitserien:

1.) Fredrik Bremberg, 206 mål 375 assists 581 total poäng
2.) Johan Davidsson, 172 mål 377 assists 549 total poäng
3.)Jörgen Jönsson, 232 mål 304 assists 536 total poäng

Mest antal poäng enbart Slutspel:

1.) Jörgen Jönsson, 49 mål 74 assists 123 total poäng
2.) Johan Davidsson, 30 mål 72 assists 102 total poäng
3.) Peter Nordström, 37 mål 58 assists 95 total poäng

Man kan bena ur hur mkt som helst men faktum är att Johan Davidsson har gjort flest assists genom tiderna totalt sett. Ja delat med Skuggan Nilsson då och assists genom tiderna ligger han bara 2 efter Jörgen Jönsson vad gäller assists i slutspel enbart.

En annan sak som jag tittade på är antal matcher en spelare har gjort.
David Petrasek ligger långt fram där.

Enbart Elitserien

1.) Mikael Håkanson, 808 matcher
2.) Roger Åkerström, 804 matcher
3.) Fredrik Bremberg, 773 matcher
4.) David Petrasek, 771 matcher

Detta är enbart Elitserien och spelar Pettan alla resterande matchen under denna säsongen ja då är han bäst genom tiderna i antalet spelade matcher.
Davidsson har gjort 707 och ligger lite efter.

Antalet matcher totalt sett ser ut så här. Alltså både Elitserien och slutspel.

1.) Mikael Håkanson, 940 matcher
2.) Roger Åkerström, 911 matcher
3.) Anders Söderberg, 895 matcher
4.) David Petrasek, 884 matcher
5.) Jesper Mattsson, 883 matcher
6) Johan Davidsson, 876 matcher

Här kan man då notera att spelar David och Johan resten av grundseriematcherna så hamnar de på 928 resp. 920 matcher.
D.v.s 2.a och 3:a totalt.
Säg då att HV vinner SMguld och vinner med max utdelning 4-0 i alla tre matchserierna ja då hamnar dom på 940 resp. 932 matcher. Och då är David lika stor som Musse blev totalt och Johan snäppet efter.
Säg att de vinner med 4-3 i alla matchserierna ja då hamnar de totalt sett på 949 resp. 941 matcher och då är de störst genom tiderna som nr 1 och 2.

Nu ger jag mig och hoppas att det var värt ngt.
Ursäkta om det ser rörigt ut. Försökte med alla möjliga hjälpmedel men det grötade liksom ihop sig.
Ville bara visa att våra gossar gjort bra ifrån sig genom tiderna. Och det visste vi ju redan eller hur!! :wink:

Jag gillat!
Men det som jag vill veta är vems/vilken statistik-sida som har/är rätt, för just nu så finns det två sajter som har olika resultat.
Nån som vet?

historical.stats.swehockey.se/
estat.hockeyligan.se/c/TPlayerSt … asons.aspx

Jag har alltid följt hockeyligans, de säger i alla fall att den uppdateras så fort matcher är spelade. Men jag kan ju inte säga att jag vet till 100%.

Ja nu är vår kung, vår hänförare i ensamt majestät att ha passat till flest mål i Elitseriens historia.
STORT GRATTIS!!! :slight_smile:

Nu har jag fått bra svar från en “Robert Pettersson” på hockeysverige.se om hur det ligger till med vad som är korrekt eller ej. Faktamässigt så är båda inte felfria men den ena sticker ut med mer rätt.
historical.stats.swehockey.se/ är den mer korrekta statistiksida som fört den sen ES start jämfört med maratontabellen som hockeyligan.se har satt ihop i efterhand för sin hemsida.
Detta mejlade han mig:
[i]Hej.

Nu ska du få ett långt svar eftersom jag var tvungen att live-kolla en sak medan jag skrev för att konstatera vad som kunde vara fel på det ena stället.

I och med att Swehockey kört online rakt av och matat in just de matchprotokoll som varit de officiella långt före Hockeyligan ens startade sin statistiska verksamhet så vill jag nog bedöma att Swehockeys är den som känns mest pålitlig och korrekt.
Det baserar jag delvis på diverse fel man noterat på Hockeyligan, bland annat gällande Jämtins utvisningsrekord ifjol där man hade gett honom två minuter för mycket för att “man råkat lägga ett lagstraff som han satt av” personligt på honom. Ett fel dom inte ens hade noterat och som därmed sannolikt hade legat kvar än idag om jag inte råkat påtala det på Twitter och någon därifrån korrigerade det och bad om ursäkt för missen.

Vidare hade man två olika för Thomas Berglund i sin maratonlista. Hälften av hans karriär låg som Tomas och hälften som Thomas, så hans ihopbuntade stats var således inte speciellt korrekt eftersom den låg uppdelad på två poster.

Det första jag såg inte var samma på Hockeyligan och Swehockey när jag kollade nu var Jörgen Jönssons antal mål i Elitserien. Han hade 232 på HL och 231 på Swehockey. När jag dubbelkollade var det skilde sig var det på säsongen 00/01, som alltså hockeyligan matat in för hand utifrån matchprotokollen i efterhand när man suttit och stressat in match för match för att bli klara med databasen. Och vem vet hur korrekt det är inmatat?

När jag kollar av Hockeyligans FBK-stats för den säsongen och jämför med det som ligger under FBK på Swehockeys onlineservive för den säsongen (dvs det vi utgick från var den officiella statistiken just där och då) så har inte bara Jönsson ett mål mindre där än han har på Hockeyligan.
Samma gäller Christian Berglund, Marko Jantunen och Rickard Wallin. Men ingen spelare har färre antal mål.

Det ger alltså att Hockeyligan har 202 mål för FBK den säsongen, medan Swehockey har 198. Tabellen för säsongen i fråga har FBK för 198 mål - på både Hockeyligan och Swehockey.
Så hur kan Hockeyligan då ha bokfört statsen för 202 mål totalt för laget, när dom bevisligen bara gjorde 198?

Det felet Swehockey däremot har på vissa spelare (även om jag inte dubbelkollat det just i år, utan mest brukar göra när det är skarpt läge och man behöver kolla om siffran verkligen är korrekt) är att man på en del spelare före säg 1985 eller så, har lagt till nån säsongs slutspelsstats i grundseriestatsen. Erkki Laine från säsongen 78/79 är det så på, exempelvis. Alla hans slutspelssiffror (3 3+1) är överförda in på grundseriestatistiken - medan det inte är så på Mats Åhlberg samma säsong, exempelvis.
Men har man bara det där i vetskap så är det ju lätt att dubbelkolla just för spelare som lirade på den tiden, kolla om han råkar ha över 36 matcher i grundserien till att börja med för då vet man att det är något som inte stämmer.

Men generellt bedömer jag som sagt Swehockey som korrekt, med ett fåtal såna mindre missar. Hockeyligan däremot känns inte alls pålitlig ur det historiska perspektivet. Det blir svårt att ta det på allvar när ett lag får fyra mål mer i spelarnas målkolumn än dom sköt som lag.

Kanske är det straffläggningsstraffar som bokförts som mål även om dom inte varit avgörande straffmål? Känns inte alls orimligt.[/i]

Edit: Här är t ex fem mål som inte borde stå med i maratontabellen på hockeyligan.se.

estat.hockeyligan.se/c/LGameStat … meId=23446 (Jörgen Jönsson)
estat.hockeyligan.se/c/LGameStat … meId=23330 (Christian Berglund)
estat.hockeyligan.se/c/LGameStat … meId=23207 (Mattias Weinhandl och Rickard Wallin)
estat.hockeyligan.se/c/LGameStat … meId=23194 (Marko Jantunen)